Wednesday, 8 January 2014

EKSPERIMEN LECITHIN DAN ALFALFA

EKSPERIMEN LECITHIN DAN ALFALFA

Pernah tengok eksperimen macam mana lecithin mengemulsikan minyak .Tapi musykil macam mana alfalfa pulak membantu proses penyingkiran lemak.

Step 1
Sediakan sebijik tupperware/ clear container. Then isi air separuh bekas.pastu tuang minyak masak sampai 3/4 bekas air; macam ni..



Step 2
Pecahkan 2 biji lecihin ke dalam solution tadi. Jadik macam ni. Nampak tak tompok oren tu? Tu lecithin yabg dipecahkan



step 3
Godakkan campuran di atas selama 15- 30 saat..ia jadi macam ni. Sorry mama lupa zoom plak..huhuhu. nampak tak lapisan minyak tu dah jadi tompokan minyak? Kenapa ye? Sebab tugas lecithin adalah untuk emulsikan lemak. Tapi emulsikan lemak macam mana? Cuba bandingkan gambar dalam step 3 dengan step 1. Beza tak? Yang kat gambar atas tu…nampak clear oil sheen. Yang kat bawah ni plak..nampak tak minyak nyer bertompok2 @ blotted..mcm minyak bila gulai ikan pecah minyak bak kata orang utara. Mcm tu la jadi dalam badan kita bila lecithin bertindak. Macam mana lemak ni keluar? Melalui air besar la…sebab tu kebanyakan yang ambil lecithin komen..najis nyer nampak oily. Nak power lagi? Tambah pengambilan serat dalam diet. Selain daripada buah & sayur..sebab tu mama nak suggest alfalfa. Kenapa ye? Tengok kat bawah ni Step 4.



Step 4
Ada alfalfa? Masukkan 3 biji alfalfa ke dalam campuran di atas. Godakkan dalam 5 minit. Pastu tengok apa jadi. Mama & Syafi pon terkejut bila kami wst keja gila ni….so mak jemah gitu….suprisingly; blotted oil tu jadik macam minyak beku you all…ada sebahagian minyak yang berkumpul dengan alfalfa lagi…padanlah lawas benor bila telan alfalfa ni…..sungguh detoks gitu….sebab tu alfalfa bagus untuk detoks.



So you all, guano..mantap tsk alfalfa & lecithin….yang penting sihat dan selamat…you all tahu berat yang hilang dari lemak…bukannya otot….mahal ke? Eh murah jer …dalam rm70 jer sebulan….mahal ker untuk sihat? Bukan setakat untuk kurangkan berat, mengurangkan risiko darah tinggi jugak tau.


whatsapp/sms/wechat
019-771 3487
Aini
aushu_26@yahoo.com

Post a Comment