Wednesday, 19 June 2013

Cara picit jerawat yang betul

Kenapa tak boleh picit jerawat guna kuku & jarum?
Picit gunakan kuku boleh sebabkan jangkitan kuman yang ada pada jari masuk dalam jerawat tu. Sebab tu la esok lusa keluar pulak kat tempat lain atau pada tempat yang sama.
Picit jerawat bole sebabkan parut, so kena buat dengan cara yang betul supaya tak jadi parut.

Jom tengok cara yang betul untuk kita hapuskan jerawat.

Langkah 1

Cuci tangan! Sangat penting untuk kita mencuci tangan. Make sure cuci dengan sabun, bersihkan bawah bawah kuku. Ini untuk elakkan jangkitan dan seterusnya melambatkan proses penyembuhan jerawat.
Langkah 2

Cuci muka. Gunakan pencuci muka yang ada bahan antibakteria macam Oxy, Shebamed & etc. Kalau ada mekap, gunakan make up removal dulu, then baru la cuci muka. Kulit muka memang sentiasa ada bakteria (peluh & mekap), kalau tak cuci dulu, and terus picit jerawat, bakteria kat luar tu boleh masuk ke dalam kulit.

Langkah 3

Scrub kat bahagian jerawat, urut lembut selama beberapa minit. Ini untuk buang sel kulit mati dan memudahkan keje nak memicit jerawat. Jangan gunakan scrub untuk badan kat muka ya!
Langkah 4

Gunakan sarung tangan, sekurang-kurangnya lapik jari dengan tisu sebelum nak picit jerawat. Ini untuk mengelakkan kecederaan yang boleh tinggalkan parut.

Langkah 5

Cari ‘mata’ jerawat, picit dibahagian tepi jerawat tu untuk keluarkan isinya. Urut sikit utk pastikan isinya keluar. Jangan sentuh jerawat tu, kecuali waktu kite nak lapkan isi jerawat yang keluar tu.Jangan over picit, nanti akan jadi parut jerawat!
Langkah 6

Dapkan toner kat atas jerawat tu, atau boleh jugak gunakan Purifying Lotion untuk mengecutkan jerawat.
Extra: Boleh juga steam muka dulu sebelum buat langkah2 ni, untuk buka liang pori kita sikit, lagi senang nak picit jerawat tu keluar.


Post a Comment